De burgemeester over het coronavirus

Brief aan alle kinderen in Enschede

Enschede, 20 maart 2020

Beste kinderen,

Jullie zien en horen natuurlijk heel veel berichten over het coronavirus. Op het Jeugdjournaal, van jullie ouders en via sociale media. En misschien heb je gekeken en geluisterd naar onze minister-president Mark Rutte. Hij vertelde dat het coronavirus in Nederland is. En dat het voorlopig ook wel zo zal blijven.

Om ervoor te zorgen dat we niet allemaal tegelijk ziek worden hebben we in Nederland afspraken met elkaar gemaakt. Daarom zijn de scholen gesloten tot 6 april. Ook sportclubs, het zwembad, restaurants en bioscopen zijn dicht. Natuurlijk wil je wel graag buitenspelen. Dat is gezond voor je en dat mag. Maar ga niet dicht bij elkaar staan en zoek geen plekken op waar het druk kan zijn. Zoals bijvoorbeeld speeltuinen, het bos en feestjes. Het is dan namelijk extra moeilijk om afstand van elkaar te houden.

Zorgen
Dat je niet naar school hoeft is tijdens een vakantie wel leuk, maar nu eigenlijk niet. Ik kan me voorstellen dat je je best zorgen maakt. En dat je er met je ouders en vrienden en vriendinnen over praat. Ik vind het belangrijk dat je weet dat er heel veel mensen in Nederland heel hard werken om alles zo snel mogelijk weer normaal te laten zijn. Dat lukt niet in een paar dagen of een paar weken, maar als we allemaal ons best doen dan gaat ons dat vast en zeker lukken!

De meeste scholen hebben inmiddels een manier gevonden die ervoor zorgt dat jij thuis toch je werk kan doen. Ik weet dat dat niet hetzelfde is als op school, maar het zorgt er wel voor dat je niet achterop raakt. En dat je straks alles moet inhalen. Dat is best een fijne oplossing dus.

Belangrijk nieuws
Tot slot wil ik nog graag iets aan je vragen. Maak elkaar niet gek met paniekerige berichtjes. Het helpt
niet en vaak zijn ze ook helemaal niet waar. Doe er niet aan mee om elkaar bang te maken en onthoud de twee belangrijkste spelregels:

 • Ga niet dicht bij elkaar staan, maar houd 1,5 meter afstand,
 • Blijf weg bij grotere groepjes.

Als er veel mensen dicht bij elkaar staan is de kans groter dat ze elkaar aansteken en het virus zich sneller verspreidt.

Laten we met elkaar de moed erin houden en hopen dat alles zo snel mogelijk weer normaal is.

Groeten van jullie burgemeester,

Onno van Veldhuizen

Contact

De beste manier om ons te leren kennen is om te komen kijken. Iedereen is van harte welkom.

IOK de Globe

Dr. Benthemstraat 54
7514 CM
Enschede

Station Enschede

7511 JD Enschede

 • IOK de Globe
  Dr. Benthemstraat 54
  7514 CM Enschede
  Plan route
 • 053-4342355
 • iok-deglobe-dir@skoe.nl