IOK de Globe ontvangt kinderen uit de hele wereld. Dit betekent dat elk k ind zijn eigen achtergrond, cultuur en geloofsovertuiging met zich meebrengt uit het land van herkomst. Het is fijn om van elkaar te leren en samen te leven in Nederland. Voor veel kinderen is de Nederlandse cultuur een eerste kennismaking met een cultuur die zij nog niet kennen.
Onze school is in 1992 opgericht vanuit een
interzuilaire samenwerking bestaande uit;
- Het Openbaar Onderwijs ‘Consent’
- De Vereniging Christelijk Onderwijs ‘VCO’
- De Stichting Katholiek onderwijs ‘St. KOE’.
De school valt onder het bestuur van de drie bovengenoemde verenigingen en stichtingen en de gemeente Enschede.
Burgerschapsvorming brengt jonge burgers basiskennis, vaardigheden en een houding die nodig is om een actieve rol te spelen in de eigen leefomgeving en in de samenleving. Er wordt kennis gemaakt met democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit.
Deze kennis wordt geleerd door te oefenen in de praktijk. Democratisch burgerschap geeft het recht op een afwijkende mening. Bij burgerschapsvorming staan drie domeinen centraal;
- Democratie (Democratisch handelen en maatschappelijke basiswaarden.)
- Participatie (Inspraak, vaardigheden en houdingen die nodig zijn om op school en in de samenleving actief mee te kunnen doen.)
- Identiteit (Het verkennen van de eigen identiteit en die van anderen.) (Bron: SLO)
Wij bereiden kinderen voor op dat wat ze op de basisschool moeten leren over burgerschapsvorming. Actief burgerschap is verbonden met de identiteit en de opdracht van de school. Dit komt op IOK de Globe o.a. tot uiting in: Het respectvol omgaan met elkaar, het leren samenwerken, iets over hebben voor een ander, elkaar helpen, een veilige omgeving creëren en in het leren je verantwoordelijk te voelen voor je eigen gedrag.